Råd och tips

  

App om trädgård
Satt och slötittade i Dagens Industri och hittade då tips på app om trädgård med många smarta funktioner för den trädgårdsintresserade att ladda ner!!!  Samla bilder och texter om din trädgård. Läs mer på Gardenize.se 
Mona

odla.nu
Hos odla.nu kan man hitta mycket till trädgården.

Januari

Dags att börja så

chili-jamaican-bell.jpgChilifrön (och paprikafrön) ska sås redan i januari (en del till och med i början av december) för att hinna mogna. En favorit är Jamaican Bell (se bild). Lagom stark och framför allt så vacker. Klockformade frukter med"volang" nertill.
Bilden är "stulen" från www.froer.nu
Om Jamaican Bell skriver de: "Välsmakande och mild. Klarröda, mycket vackra frukter, vars klockform givit växten dess namn. Doftar friskt och syrligt, påminner om rabarberdoft. Kanske inte rätt val när man vill ha den riktigt heta grytan, men en kulinarisk upplevelse serverad ostfylld och ugnsgratinerad. Växer kraftigt och kan bilda en hög buske."

tornrosas-kjortel.jpg
Törnrosas kjortel är en underbar klätterväxt som också ska sås nu. Den är extremt långsam i starten - ge inte upp om den knappt visar sig på 6-8 veckor. Det lönar sig att vänta, för den blommar hela sommaren, hängande eller klättrande. Är snabbväxande och börjar blomma i juni och fortsätter tills frosten tar den. Utsökt parasollformade foderblad omfamnar djupröda till purpurröda/svarta, 5 cm stora blommor. Penséer är också lämpligt att så nu, om ni inte gjorde det redan under sensommaren.
Något som är viktigt att tänka på när man förodlar så här tidigt är EXTRA-BELYSNING! Ca 14 timmar/dygn, gärna en vikbar skrivbordslampa med lysrör i, så att man kan höja allteftersom sådden kommer upp.

 

Februari

Medlemstips!
Vår medlem Maria delar med sig av nedanstående 19 februari 2021. Finns även ute på Instagram.

/bild-1-19-feb.jpg  /bild-2-19-feb.jpg  /bild-3-19-feb.jpg
Bild 1:
Provar något nytt, fick en present, hydroponisk odling. Här är det pak choi som tittar upp. Lättskött men tar lite tid.
Bild 2: Groddar ruccola i gel. Går snabbt och enkelt. Så gott - en favorit.
Bild 3: Mungbönor i ett terrakottatråg.
Vad gör ni så här mitt i februari? 

Mars

Medlemstips!
Vår medlem Ann delar med sig av nedanstående 3 mars 2021. Finns även ute på Instagram.
/karlekspelargon-med-knopp-3-mars.jpg  /karlekspelargon-beskuren-3-mars.jpg
Nu var det dags att beskära kärlekspelargonen som stått i söderfönster hela vintern. Den hade till och med fått en knopp! Bilder före och efter.

Medlemstips!
Från Yngve kommer detta fina tips, som publicerades på Instagram 6 mars 2021.
/yngve-1-6-mars.jpg  /yngve-2-6-mars.jpg
För att frösådder gjorda i januari-februari ska lyckas bör man tillföra extraljus. Jag gör det på två sätt. Genom en höj- och sänkbar ledljusarmatur och en folieklädd kartong (som reflekterar ljuset). Frösådder vill gärna ha cirka 25°C för att gro som bäst (undantag finns, exempelvis sallat som önskar svalare miljö). Därför har jag iordningsställt ett lågt extrabord som jag placerat på ett annat bord och placerat dem intill fönstret som under sig har ett element. I mellanrummet mellan bordsskivorna bildas ett utrymme som har lämplig temperatur för frösådder. Så fort groddarna tittar fram ställer jag dem i "våningen" ovanför i fullt ljus och lägre temperatur 15-18°C. Det här förfarandet för tidiga sådder har fungerat bra för mig.

Medlemstips!
Dagens tips kommer från Helena i Djura. Publicerat på Instagram 9 mars 2021.
/helena-1-9-mars.jpg  /helena-2-9-mars.jpg
Varje år sår jag ett hundratal olika perenner och tänkte här ge er ett tips hur jag gör. I december/januari tar jag fram mina små krukor och fyller dem med 3/4 plantjord och 1 cm såjord. Sedan fuktar jag jorden ordentligt och sår sedan fröna på jorden. Därefter ställer jag krukorna i gamla glasslådor med lock. Dessa får stå inne i 2 dygn och sedan ute i kylan i 2 månader. Mina står då på altanen. I mars tar jag in alla lådor och sätter på gladpack i stället för locken, sedan ställer jag dem varmt. Efter ett tag gror de flesta och då får de komma in under en lampa för tillväxt. ❤ Lycka till!

Vill du läsa mer om Helenas trädgård, där hon även har en järnväg, hittar ni det här @djurhedensjarnvag

Medlemstips!
Dagens tips kommer från Annika. Publicerat 15 mars, även på Instagram.
/annika-15-mars.jpg
För att inte vårt blåregn skulle krypa in under takpannorna fick vi vara grymma och beskära det här i mars, även om man enligt konstens alla regler ska korta in de långa årsskotten ner till sex blad i juli-augusti. Det begränsar både storlek och bidrar till ökad knoppsättning.

Medlemstips!
Från Ewa, publicerat 27 mars, även på Instagram.
/ewa-hink-27-mars.jpg  /ewa-lada-27-mars.jpg
Nu är det dags att ställa en hink över rabarbern om du vill skörda glasrabarber. Den är så mjäll och fin, god till kompott. Det är bra om man inte täcker samma planta varje år då det tar kraft från rabarbern att växa i mörker. Sedan har jag sått persilja i kallväxthuset. Jag bredsår i en stor låda och sedan planteras persiljan ut i tuvor. Det går bra att även så i "godislådor" av plast. Låt då locket sitta på men dränera lådorna på sidorna så det blir cirkulation. Detta fungerar super som miniväxthus för alla kallsådder.

Medlemstips!
Detta fina vår- och påsktips kommer från ett par av föreningens grundare, Lillemor och Ola. Publicerat 29 mars, finns även på Instagram.
/lillemor-forsythia-29-mars.jpg  /lillemor-snodroppar-29-mars.jpg
Nu är det en bra tid att ta in lite kvistar från forsythian, inom några dagar slår de vackra gula blommorna ut. Det ger både vår- och påskkänsla inne. På sista bilden syns en av deras fantastiska snödroppstuvor som lyser upp i rabatten.

Medlemstips!
Publicerat 29 mars, finns även på Instagram.
/ann-astrid-29-mars.jpg
Ann fick i går tag på årets pelargon Astrid. Fanns bara två kvar hos Leva- och bobutiken i Tällberg. Astrid har sålt slut på många ställen.

 

April

rodlok.jpgDags att köpa sättlök. Sättlöken har börjat komma ut i affärerna nu. Passa på och köp så snart som möjligt och
förvara dem själv - mörkt och svalt.  Sättlök som legat i ljus och värme i en butikshylla en månad har förlorat mycket kraft.

Bild: Fotoakuten

 

 

 

 

Juni

Medlemstips!
Publicerat på Instagram 22 juni 2021.

/kompostnat_205777604753318.jpg /kompostnat_848369802753232.jpg /kompostnat_932035787365253.jpg
Kompostgaller är bra till mycket. Lägg ut dem över trädgårdslandet på våren för att skydda mot fåglarnas jakt på maskar. Senare är de perfekta att göra enkla spaljéer av. Använd bambupinnar och buntband, sätt sedan ihop dem till önskad bredd och höjd. Lätt att plocka isär till vintern och välordnat blir det i grönsakslanden.

Augusti/september

jordgubbsland-fotoakuten.jpg

Jordgubbslandet. När man gör i ordning jordgubbslandet efter skörden ska man titta noga efter "ögonfläcksjuka". Det är en svampsjukdom som angriper bladen, där det bildas tydliga "ögon", 3-6 mm stora violetta fläckar med ljus mitt. Svampen övervintrar på angripna blad, så det är viktigt att klippa bort och bränna dem.

 

 

Bild: http://www.fotoakuten.se

pasklilja-fotoakuten.jpg
Vårlökar.
Det är dags att sätta lökar för vårblomningen. Så tidigt som möjligt ska man sätta de små lökarna som krokus, vårstjärna, pärlhyacint m fl, som förlorar snabbt i grobarhet när de ligger på affärshyllorna. Även narcisser planteras tidigt, medan tulpanlökarna kan vänta ända tills marken börjar frysa (de brukar säljas på rea kring alla helgonahelgen)

Bild: http://www.fotoakuten.se

November/december

korsbar-fotoakuten.jpg

Beskärning. Nu är det tid att beskära stenfrukter (plommon, körsbär) och VINDRUVOR - senast till jul!
Om du är osäker på hur vinrankan ska klippas så tänk på att det är bättre att klippa "fel"  än att inte klippa alls!

 

 

Bild: http://www.fotoakuten.se

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)